Al lijkt het erop dat de droogste periode achter ons ligt, toch schrijft ook
Rijkswaterstaat dat de langdurige effecten nog niet achter ons liggen: “Voor grote delen van Nederland is de huidige neerslag echter nog geen oplossing voor de langdurige effecten van de droogte. Grondwaterstanden blijven laag en verzilting blijft aandacht vragen. De komende week wordt nog enige neerslag verwacht. Daarna wordt voor Noord-West Europa opnieuw relatief droog weer verwacht.” Zo schrijven ze in hun
droogtemonitor.
De droogte raakt ons allemaal. Tekort aan water voor ons gewassen en gras heeft verregaande gevolgen en ook zorgt het gebrek aan water voor moeilijkheden in de aan en toelevering van grondstoffen via het water. Wat u zou kunnen doen om het voor uw eigen land of tuin iets dragelijker te maken? Wat dacht u van een
beregeningspomp. Wij hebben van het merk DAB 4 verschillende
beregeningspompen in ons assortiment.
Hoe werkt een beregeningspomp?
Een beregeningspomp bestaat uit pompwaaiers die er voor zorgen dat het water onder bepaalde druk uit de pomp wordt geperst. Dit water kan door middel van slangen naar een waaier, sproeier of sprinkler worden gepompt, die er op zijn beurt voor zorgt dat uw grond wordt beregend.
Mocht u twijfelen over de waterkwaliteit, dan is het mogelijk om de pomp uit te rusten met een waterfilter (voorfilter). Het waterfilter sluit u aan tussen de aanzuigslang en de ingang van de beregeningspomp, zodat het residu uit het water wordt gefilterd voordat het water de pomp bereikt. Hierdoor kunt u zonder zorgen water uit bijvoorbeeld een sloot verpompen.
Hoe lang gaat een beregeningspomp mee?
DAB beregeningspompen zijn zeer geschikt voor uw tuin beregening. DAB pompen hebben een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid en deze zorgen voor een zeer lange levensduur. De meeste distributieriemen moeten om de 90.000 tot 240.000 kilometer worden vervangen (de exacte levensduur is afhankelijk van het motortype en/of de riem constructie) en wij raden u aan om ook de waterpomp te vervangen, als u toch bezig bent.
Wat voor pomp voor beregening?
De DAB beregeningspomp verwerkt alleen “schoon” water en geen bijtend, chemisch water of water met vaste bestanddelen groter dan 2 millimeter. Dit betekent dat u het water uit een grondwaterbron, kanaal, sloot, vijver of andere bronnen kan verpompen om op een natuurlijke manier uw tuin te beregenen. U voorkomt zo het onnodig verbruiken van drinkwater en bespaart kosten voor het waterverbruik.
De DAB beregeningspompen zijn een ideaal hulpmiddel om uw tuin en planten te besproeien. De beregeningspompen zijn geschikt voor continu gebruik. Dit is niet bij alle pompen het geval. DAB waterpompen kenmerken zich hierin en zijn uniek vanwege de hoge kwaliteitsnormen. Wilt u gedurende een langere tijd achter elkaar uw tuin beregenen, dan kunt u het beste voor een beregeningspomp van DAB kiezen. De DAB beregeningspomp werkt op 230 Volt en start zodra u de stekker in het stopcontact steekt. Wanneer u de stekker er weer uit haalt, stopt de pomp automatisch.
Is grondwater goed voor de tuin?
Grondwater of regenwater dat wordt opgeslagen in een put is in de basis prima als beregeningswater wat middels een beregeningspomp wordt verspreid over uw land of tuin. Pas echter op met het wassen van uw auto of uw bestrating. Vooral grondwater bevat een hoger ijzergehalte en dit kan zorgen voor verkleuringen.
Waar plaatst u een beregeningspomp?
Om u een handje te helpen hebben wij bijgaande stappenplan voor u uitgewerkt voor het plaatsen van een beregeningspomp:
1. Plaats de beregeningspomp zo dicht mogelijk bij de bron en of sloot.
2. De motor van de beregeningspomp is spatwaterdicht, dus plaats deze NIET in de regen of onder een sproeier. Maak er iets overheen of plaats de beregeningspomp in een tuinkussen kist.
3. Het verlengsnoer naar de beregeningspomp niet langer dan 10 mtr. en dan dikte van de draad liefst 3 x 1,5mm² of meer.
4. Gebruik een goed luchtdichte aanzuigslang van 4 of 7 mtr. Een langere slang gaat ten koste van de opbrengst.
5. Zorg voor een goed filter in de sloot, waar de korf van de aanzuigslang in hangt.
6. Voor het aanzuigen vanuit een bron is het raadzaam om een filterpot voor de beregeningspomp te plaatsen, i.v.m. het aanzuigen van bijvoorbeeld zand. Dit is schadelijk voor de afdichting. Vergeet niet om de filterpot regelmatig schoon te maken.
7. Gebruik voor alle draad verbindingen witte tape om af te dichten.
8. De meeste problemen aan de perskant is vaak oorzaak aan de zuigkant.
9. Voor het opstarten van de beregeningspomp, aanzuigslang en pomphuis vullen met water.
10. Aan de perskant van de beregeningspomp een getrokken bocht plaatsen, i.v.m. het knikken van de slang.
11. Vanaf de beregeningspomp het liefst met 1” slang (25mm) verder gaan en dan splitsen in ¾”(19mm).
12. Het is een fabeltje dat je met tuinslang( ½” 15mm) de druk verhoogt, dit is niet zo.
13. Gebruik bij een pomp het liefst sectorsproeier met een gaatje van 4 mm, een zwenksproeier raakt snel verstopt.
LET OP!!
1. Bij een te lang verlengsnoer bestaat de kans dat de elektromotor kan verbranden.
2. Bij een langere aanzuigslang bestaat de kans dat het binnenwerk van de pomp weg smelt door de hitte.
3. Bij het nat worden aan de buitenkant van de pomp bestaat de kans dat er water in de elektromotor loopt met als gevolg kortsluiting en verbranding van de motor.
Wat kost een beregeningspomp?
De DAB beregeningspompen hebben een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Wij hebben 4 typen beregeningspompen in ons assortiment, te weten: