Welke dikte bladlood pas ik waar toe? Voor gemiddelde kwaliteitseisen worden de volgende diktes geadviseerd:Voeglood, kozijnlood, spouwlood: Code 18Loketten: Code 25Vlakke toepassingen, kiezelbakken, stadsuitlopen: Code 25Dakbedekking, goten: Code 35Nokken, topgevels: Code 25Gevelbekleding: Code 25
Moet u bij het toepassen van het bladlood rekening houden met de walsrichting? Nee. De walsrichting van het bladlood heeft geen enkele invloed op de kwaliteit van het lood.
De maximaal aanbevolen lengte van een strook lood met een dikte van Code 18 is 1,5 mtr. Waarom is dit? Onder invloed van temperatuur verschillen zet lood uit bij warmte en krimpt deze weer bij koude. Hierdoor kan er, indien er te lange lengtes toegepast worden, scheurvorming ontstaan. Om dit te voorkomen adviseren wij om minimaal een dikte van Code 18 met een lengte van maximaal 1,5 meter toe te passen. Nog beter zijn lengtes van maximaal 1 meter.
Hoe voorkom ik de witte strepen op de dakpannen of het glas onder het loodwerk? Door het bladlood direct na het verwerken, voor de eerste regenbui, te behandelen met patineerolie.
Hoe gebruikt u patineerolie? Patineerolie dient op dezelfde dag aangebracht te worden als het nieuwe bladlood. Het lood moet goed droog zijn, want anders kan er oxidatie onder de patineerolie ontstaan. Bij reeds gepatineerd bladlood moet de witte oxide laag met een ruwe doek verwijderd worden. Geen metalen borstel gebruiken. Ook hier moet het lood goed droog zijn.Patineerolie is alleen geschikt voor bladlood. Voor zink of koper is geen patineerolie beschikbaar.
Hoe kan ik reeds ontstane witte strepen op de dakpannen of op het glas onder het loodwerk verwijderen? Met natuurazijn, verkrijgbaar bij de drogist, kunt u de reeds ontstane vlekken op het onderliggende werk weer weg poetsen.
Wat is de functie van de voegklem? De Voegklem borgt de loodslabben middels een RVS klemmetje muurvast in de voeg. Voorheen werd hier vaak een loodprop voor gebruikt.